* Hier vindt u alle ANBI informatie van de Protestantse gemeente te Den Burg  (01 2024)

Protestantse gemeente Den Burg-Texel     
RSIN nummer: 824135374  K.v.K nummer: 76393739       website: https://www.pkndenburg.nl/
Contactgegevens:  Protestantse Gemeente Den Burg-Texel Keesomlaan 17, 1791 DA Den Burg,
                               tel 0222-316686, e-mail: voorzitter.pkn.denburg@texel.com

 Diakonie van de Protestantse gemeente Den Burg 
 
(RSIN nummer: 824135453)

ANBI-Jaarverslag 2023 (01-2024)

De kerkenraad bestaat uit 15 personen: 1 voorzitter, 1 predikant, 5 ouderling-kerkrentmeesters waarvan 1 scriba van de kerkenraad is, 1 kerkrentmeester en 1 bouwkundig adviseur, 4 ouderlingen,
4 diakenen en 2 diakenen-met bijzondere opdracht, waarvan 1 de verslagen van de kerkenraad erbij doet en de ander de redactie van het kerkblad.

De gemeente heeft 230 belijdende leden, 188 doopleden. In totaal dus 418 leden verdeeld over zogenoemde 381 pastorale eenheden.

De gebruikelijke besluiten zoals goedkeuring begrotingen, jaarrekeningen, collecterooster en predikantenrooster zijn ook dit jaar genomen. Qua predikantenrooster bedanken we wederom Hillie Oosterhof voor haar adequate en geduldige werk en Carla Bakker voor de uitbetalingen aan de gastpredikanten. Eind december is de beheerster van De Schakel Marian Huizinga, gestopt.

Beleidsplan
Het beleidsplan voor de komende vier jaren wordt vastgesteld. Hieraan is in gezamenlijkheid gewerkt. Door interactieve bijeenkomsten van de kerkenraadsleden over wat we nu doen en wat we willen doen, en gehoord de gemeente hebben we ons beleid beschreven. We willen een kerk zijn, waar de liefde centraal staat. De liefde voor onze naaste. We willen een dorpsgeloofsgemeenschap zijn en vanuit de liefde van de Bijbel en God leven. Op die manier willen we een gemeenschap van gerechtigheid en liefde zijn. We willen tonen hoe dat er uitziet. Dat is de enige kracht die we als gemeenschap hebben.
Het laten zien. Het doen. We willen een stukje hemel op aarde voor elkaar zijn. Zo kunnen we dorpskerk zijn.
Als identiteit zien we ons als de dorpskerk van Den Burg: voor en door en in Den Burg. We richten onze blik dus ook naar buiten.
We staan open voor het geloofsgesprek; we gaan verbindingen aan; we staan open voor de dialoog over leefbaarheidsvraagstukken en maatschappelijke actualiteiten. Ook de schooljeugd willen we actief benaderen
We zetten nadrukkelijk in op pastoraat voor iedereen, waarbij ouderlingen en diakenen en wijkteams samenwerken.
Besloten is de aanvangstijden van de kerkdiensten te wisselen bij de zomer- en wintertijden: respectievelijk 9.30 uur en 10.00 uur.

Het volledige beleidsplan vindt u hier....

Gebouwen en kerkhof
We blijven inzetten op het energiezuinig krijgen van onze gebouwen.
Een tijdje hebben we in een cirkel de stoelen en spreekgestoelte opgesteld. De meningen hierover waren verdeeld: geluiden van ‘in een kring kerk je meer samen’ en ‘zing je elkaar toe’ versus dat
‘het een rommelige opstelling is’. Halverwege het jaar is de gedachte van de cirkel verlaten en zitten we weer in rijen, waarbij de voorste stoelen enigszins een ronding geven.
Intensief is gewerkt aan een overzichtelijk kerkhofplan, waarbij onderlinge afstanden beter tot zijn recht zullen komen. En waarbij geregistreerd is en wordt of begraafplaatsen geruimd moeten worden.


Offertes zijn gevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen op en rondom De Schakel.
Tijdens het stucwerk in De Burght, hebben we in De Waal gekerkt. Deze verhuizing en ook de begeleiding van het ambachtelijk stucwerk waren fantastisch door de kerkrentmeesters geregeld.
Een klein orgel is in bruikleen genomen, voor het moment waarop het grote orgel een onderhoudsbeurt krijgt.

Pastoraat
Met minder ouderlingen dan in 2022 en vanwege het vertrek van de pastoraal werker, is het werk voor de ouderlingen individueel toegenomen. Het samenwerken in tweetallen, wordt als prettig ervaren. Van de wijkteams wordt ook meer bezoekwerk verwacht. Afgesproken wordt dat bij pastorale bezoeken gemeld wordt dat men namens het wijkteam komt.. Er worden ansichtkaarten gebruikt om te melden als iemand van het wijkteam vruchteloos aan de deur stond. Zo wordt voor de bezochte duidelijk dat het bezoek namens de kerk is.

Ingezet wordt op het opschonen van de lijst meegeregistreerden. Vanuit de richtlijnen van PKN Utrecht moeten we meegeregistreerden uitschrijven als er geen relatie meer is met het gemeentelid. Vooraf is dit in het kerkblad gecommuniceerd. Het is veel werk en de registratie van LRP lijkt niet altijd correct te zijn.

Vrijwillligers
In ons beleidsplan is opgenomen dat we oog moeten hebben voor voldoende vrijwilligers tijdens openstelling van de kerkgebouwen. Speciale aandacht is voor voldoende organisten en kosters op termijn. We verwachten in de samenwerking met ander organisaties de vrijwilligerskracht te kunnen bundelen.

De Plaatselijke Regeling is zodanig aangepast dat het passend is bij de diverse richtlijnen waaraan wij zijn gebonden. Er worden overeenkomsten met vrijwilligers gesloten opdat ze hun vrijwilligers-vergoeding als schenking aan onze gemeente doen, wat een belastingvoordeel voor de vrijwilliger is.

Ook in 2023 is veel werk door de vele vrijwilligers gedaan.

Beloningsbeleid
De regeling arbeidsvoorwaarden van de Protestantse Kerk is van toepassing http://www.protestantsekerk.nl/actief-in-de-kerk/arbeidsvoorwaarden/Paginas/Default.aspx

Samenwerking

Iedereen ondersteunt de Protestantse Gemeente Waal-Koog-Den Hoorn. De kerkrentmeesters doen dat met raad en daad. De andere kerkenraadsleden waren beschikbaar om kerkdiensten mee te draaien. Het Eilandelijk College van Kerkrentmeesters heeft met advies van predikant van Leersum van de Waddengemeente in kaart gebracht op welke punten eilandelijk samengewerkt kan worden en wat des lokale gemeente blijft.

Gezamenlijk hebben we een brief geschreven over de ingewikkeldheid van systemen zoals FRIS (boekhoudkundig programma voor jaarrekening en begroting) en LRP (ledenregistratie) in relatie tot het aantrekkelijk houden van de functie van ambtsdragers.

 

Overige punten
Onderzocht is hoe we via Microsoft een digitale werkomgeving kunnen creëren waardoor het behoud van en samenwerking in digitale documenten is gewaarborgd.
Tijdens de gemeenteavond in november 2023 heeft een medewerkster van Vluchtelingenwerk Texel uitleg over haar werk gegeven.
In november bestond onze Protestantse Gemeente 12,5 jaar. Daar hebben we bij stil gestaan omdat het ook iets is om te vieren. Dat we samen kerk mogen zijn.
Namens de kerkenraad, Marjan Nicolay-Mosk

Veilige kerk.
We willen dat de kerk een veilige plaats is voor iedereen, omdat iedereen van waarde is. Daarom hebben we binnen de Protestantse Gemeente Den Burg een aantal zaken met elkaar afgesproken.

Predikant

In januari 2017 wordt Wikke Huizing als onze predikant bevestigd. Het is een prachtige dienst, waarin vele haar verwelkomen.
Er wordt met enige regelmaat een evaluatiegesprek gehouden: de uitkomsten is van beide zijden zeer positief.

Kerkrentmeesters
Veel goed werk is verricht om onze gemeente Privacy-proof te krijgen. Protocollen zijn gemaakt, verklaringen zijn bedacht en er is goed gecommuniceerd met de gemeente om de verklaring ondertekend te krijgen. Zo krijgen we zicht op wiens naam en beeld we in kerkbladen en dergelijke mogen weergeven.

 

 

 

 

Oude uurwerk gerenoveerd

 

Financiële verantwoording jaarrekening CvK 2022  lees het rapport...........

Begroting 2024: 

Begroting 2024 PG Den Burg        
inkomsten     uitgaven  
Gebouwen 23.500   De Burght en De Schakel 50.450
beleggingen + rente 5.400   zonnepanelen Schakel 7.500
vrijwillige bijdragen 60.000   groot onderhoud orgel 95.000
collectes 5.000   niet kerkelijke gebouwen 3.700
giften 5.000   predikantsplaats 78.500
bijdragen (kerkblad, Sol.Kas) 6.050   kerkdiensten en activiteiten 3.400
Bazaar, toren, kluitjes 25.000   Quotum en bijdragen 5.600
schenkingen, legaten 5.500   vergoedingen 7.950
subsidies + fondsen 95.917   beheer en administratie 11.300
uit reserve 40.000   bankkosten 950
      incidentele kosten 2.000
Te kort  9.983   naar reserve 15.000
  281.350     281.350

 

 

Begroting 2023 PKN Den Burg

       

inkomsten

   

uitgaven

 

De Burght en Schakel

5.500

 

De Burght en Schakel

52.750

niet kerkelijke gebouwen

17.531

 

niet kerkelijke gebouwen

2.900

beleggingen en rente

966

 

kosten predikantsplaats

78.700

vrijwillige bijdragen

62.000

 

kerkdiensten + activiteiten

5.300

collectes

4.000

 

Quotum en bijdragen

6.200

giften

2.500

 

vergoedingen

8.800

bijdragen

6.800

 

beheer en administratie

12.300

bazaar, toren, kluitjes

15.000

 

bank/beleggingskosten

800

door te sturen collectes

250

 

door te zenden collecten

250

subsidies/sponsoring

29.767

     

totaal inkomsten

144.314

   

 

te kort

23.686

     
 

168.000

 

totaal uitgaven

168.000