* Samenwerking Protestantse gemeenten

Samenwerking Kerkrentmeesters (10-2023)
Op dit moment richt onze zoektocht naar samenwerking tussen de drie protestantse gemeentes zich op het werkterrein van het College van Kerkrentmeesters. We bekijken welke taken we gemeenschappelijk kunnen organiseren en welke taken we het best lokaal kunnen uitvoeren.

Een voorbeeld van het eerste zou het bijhouden van de ledenadministratie kunnen zijn, een voorbeeld van het tweede het bijhouden van de doop-, belijdenis en trouwboeken.

Er zijn natuurlijk veel meer zaken die onder verantwoordelijkheid vallen van het College van Kerkrentmeester. En telkens bekijken we wat de beste manier is om zaken te organiseren. We doen dat vanuit het motto: samendoen wat samen kan, lokaal doen wat lokaal moet. Zo willen we kerk en lokale gemeenschap dicht bij elkaar houden.

We voelen ook de urgentie om stappen in de samenwerking te zetten, juist op het terrein van het College van Kerkrentmeesters, omdat er in de gemeente Waal/Koog/Den Hoorn een dusdanig tekort aan ouderling-kerkrentmeesters is, dat het kerkordelijk niet meer verantwoord is. Door ons nu eerst te richten op het College van Kerkrentmeesters, hopen we een gezamenlijk college te gaan vormen, waarmee het bestuurlijk tekort met elkaar ondervangen wordt.

Nog steeds geldt dat mocht u vragen of opmerking hebben, schroom niet om te bellen of te mailen. Dat kan op nummer 06 23467137 of via de mail ewjvanleersum@gmail.com voor Evert of 0630511963 of via de mail voorzitter.pkn.denburg@texel.com voor Marjan  Evert van Leersum

Samenwerking vooruitblik (09-2023)
Op woensdag 6 september 2023 komt het Eilandelijk Moderamen weer bij elkaar.

We bespreken dan onder meer de stand van zaken in de samenwerking tussen de Colleges van kerkrentmeesters en hoe onze zoektocht naar mogelijk nieuwe organisten verloopt. Ook kijken we vooruit naar de thema’s die we met elkaar in het Eilandelijk Moderamen maar ook juist in de gezamenlijke ambtsdragers vergadering willen bespreken. Want we hebben afgelopen jaar ontdekt hoe vruchtbaar het is om zorgen te delen en inspiratie aan en met elkaar op te doen.

Een belangrijk thema voor de komende tijd zal het vergelijken van elkaars visies zijn. We zijn het met elkaar eens dat we eiland breed willen denken en lokaal willen handelen. Dat betekent dat we er in toenemende mater rekening mee houden, dat we elkaar als afzonderlijke gemeentes nodig hebben en dat er alleen in samenwerking toekomst zit. En tegelijkertijd proberen we als kerken juist gericht te zijn op de lokale gemeenschap waarin we gemeente zijn. Dus moeten we op zoek gaan naar verbinding en diversiteit, naar onze eigen kleur en naar de samenklank, naar eiland breed en dorpsgericht. Dat zal ongetwijfeld herhaaldelijk terugkomen op onze vergaderingen en in onze ontmoetingen.

Wat verder op de rol staat is de evaluatie van de zomerkerk; allerlei activiteiten die ook dit jaar weer met enthousiasme op de rails gezet en uitgevoerd zijn. Ook de evaluatie van de startzondag zal plaatsvinden binnen het Eilandelijk Moderamen. Dat is een nieuwe stap die we willen zetten, datgene wat we gezamenlijk uitvoeren, wordt ook in de gezamenlijkheid besproken. Dat laat onverlet dat de afzonderlijke kerkenraden de eindverantwoordelijkheid – ook voor de gezamenlijke activiteiten – blijven dragen. Maar we zoeken de gezamenlijkheid door er gezamenlijk over te spreken.

Tot zover deze korte vooruitblik. Eilandelijk is afgesproken dat ds. Evert van Leersum, het secretariaat en Marjan Nicolay-Mosk het voorzitterschap van het Eilandelijk Moderamen zullen vervullen. Na zes september is er ongetwijfeld meer te melden en houden we u opnieuw op de hoogte via het Kerkblad. Mocht u vragen of opmerking hebben, schroom niet om te bellen of te mailen. Dat kan op nummer 06 23467137 of via de mail ewjvanleersum@gmail.com voor Evert of 0630511963 of via de mail voorzitter.pkn.denburg@texel.com voor Marjan Een afspraak is zo gemaakt.

Ds. Evert van Leersum

SAMENWERKING STAND VAN ZAKEN (06-2023)

Nu de zomerperiode aanbreekt en er minder vergaderd wordt, is het goed om even terug te kijken op de afgelopen periode. Waar staan we nu in de samenwerking? En waarheen zijn we op weg?

Ontmoeting en herkenning
Eind oktober kwamen we samen als gezamenlijke ambtsdragers van de drie protestantse gemeentes op Texel. Deze bijeenkomst stond vooral in het teken van ontmoeting en herkenning. We leerden elkaar (beter) kennen en ontdekten dat we als afzonderlijke gemeentes voor dezelfde uitdagingen  staan: het ontbreken van de jeugd in de kerk; niet alleen op zondag maar ook bij andere activiteiten én de zorg om de bestuurskracht. Aan wie kunnen wij het stokje doorgeven zodat het kerkelijk leven ook in de toekomst doorgang kan vinden?
We hebben op deze ontmoeting ook afgesproken dat het probleem van de één ook de zorg van de ander is. We laten elkaar niet vallen, maar ondersteunen elkaar waar we kunnen.

Kansen
In februari was er opnieuw een bijeenkomst van alle ambtsdragers. We keken toen vooral naar de mogelijkheden en kansen die er zijn. En we zagen dat de Kerkorde allerlei varianten biedt voor samenwerking. Het leek er in het verleden wel eens op dat er maar één  mogelijkheid beschikbaar was, namelijk het samengaan van gemeentes in een fusie. Wat meestal betekende schaalvergroting en het afhaken van allerlei gemeenteleden. Al denkend en pratend kwamen we erachter dat de kracht van de afzonderlijke gemeentes is de plek die de kerk in neemt in het dorp. Het zijn markante gebouwen die het aanzicht van het dorp meebepalen. Inzetten op de lokale gemeenschap: de kerk in, voor en met het dorp, dat is wat we graag willen behouden.

Zelfstandigheid
De Kerkorde biedt de mogelijkheid van gezamenlijke colleges, en zelfs een gezamenlijke kerkenraad met behoud van eigen zelfstandigheid; en dat is een route die we voor ons zien. We hechten aan die zelfstandigheid, niet omdat zelfstandigheid een voorrecht zou zijn, dat we met hand en tand moeten verdedigen. Maar omdat  op deze wijze het bestuur wordt toevertrouwd aan de mensen die de lokale situatie kennen; die zelf deel uitmaken van de dorpsgemeenschap en dus weten waar kansen liggen voor de kerk en dat samen met anderen gestalte kunnen geven.

Urgentie
Ondertussen werd de vraag naar samenwerking urgenter vanwege een dreigend tekort aan ouderling-kerkrentmeesters in de gemeente Waal-Koog-Den Hoorn. Gelukkig konden de kerkrentmeesters vanuit Den Burg hier ondersteuning bieden. Een situatie die we ook  kerkordelijk goed willen regelen, allereerst door ook het college van kerkrentmeesters uit de Waddengemeente bij deze vorm van ondersteuning te betrekken én door een gezamenlijk college van kerkrentmeesters te gaan vormen

Vorm en inhoud.
Er is al een eilandelijk College van Kerkrentmeesters en aan hen is nu de vraag voorgelegd om met een voorstel te komen hoe een gezamenlijk college van kerkrentmeesters eruit kan zien. Formeel hoeft dat niet zo moeilijk te zijn. Zoals gezegd de Kerkorde biedt hier voldoende mogelijkheden toe om een gezamenlijk college te vormen, met behoud van zelfstandigheid van de drie afzonderlijke gemeentes. Maar het lastige punt zit in de uitwerking: hoe geef je die gezamenlijke verantwoordelijkheid vorm, zodat het voor iedereen ook werkbaar blijft? Dat kan nog een hele puzzel zijn. Waar we alle vertrouwen hebben, dat de stukjes wel op hun plek zullen vallen.

Horen van de gemeente
Wanneer er een concreet voorstel ligt voor de opzet en werkwijze van een gezamenlijk College van kerkrentmeesters, dan is het ook het geëigende moment om de gemeente te horen. Dan ligt er namelijk ook iets ter tafel waarover de afzonderlijke gemeentes zich kunnen uitspreken. We hebben daarbij afgesproken dat de drie gemeentes gelijktijdig geïnformeerd worden, zodat niet de één zich onder druk gezet voelt, omdat de andere twee zich al hebben laten horen.

Andere afspraken:
We hebben verder afgesproken:

•           Dat er een vaste voorzitter en scriba komen om de continuïteit van de vergadering van het Eilandelijk Moderamen beter te kunnen bewaken. Voor dit jaar zijn dat Marjan Nicolai (voorzitter) en Evert van Leersum (scriba).

•           Dat we een bijeenkomst organiseren voor alle pastorale ouderlingen, toegespitst op ontmoeting en toerusting.

•           Dat het Eilandelijk Moderamen beslist over de taken en werkzaamheden die we gezamenlijk uitvoeren zoals de Zomerkerk en het kerkblad. Deze afspraak is een logisch gevolg van de samenwerking die al sinds langere tijd bestaat.

Vragen
Dit is een korte samenvatting van wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op. Alle reacties zijn meer dan welkom.   Ds. Evert van Leersum

19 februari 2017 gezamenlijke PKN kerkdienst (02-2017)
In een feestelijke gezamenlijke dienst wordt stil gestaan bij een historisch moment: De drie protestantse gemeenten op Texel ondertekenen de gemeenschappelijke regelingen.
Historisch? Ja, want alle drie kerkgemeenschappen erkennen dat men samen beter in staat is om in te gaan op bepaalde vraagstukken van deze tijd.
En deze samenwerking krijgt in deze feestelijke dienst inhoud door formeel vast te leggen wat we op dit moment al in een bepaalde vorm van samenwerking realiseren. U kent de dingen vast al wel die we samen doen, het kerkblad dat u nu in handen hebt, het jeugdwerk, het eilandelijk diaconaal project, enzovoort. Allemaal zeer nuttige samenwerkingsverbanden die in het verleden zo gegroeid zijn, maar die formeel nu bekrachtigd worden in een drietal gemeenschappelijke regelingen. Deze regelingen vormen een basis om het kerk-zijn op Texel te borgen en te intensiveren.
De dienst wordt gehouden in de Maartenskerk te Oosterend. Voorgangers zijn Ds. W. Huizing, Dhr. M.D. Kuiper en Ds. C.L. v.d. Broeke. Onderdeel van de dienst, die aanvangt om 10.00 uur, is het gezamenlijk vieren van het Heilig Avondmaal. Komt allen om te delen in dit historisch Texels PKN moment.
Jasper Wessels, Bart Scholten, Dirk, de Lugt, Paul, Stam, Jan Vonk, Erik van der Spek, Burret Olde.

Samenwerkende PKN Gemeenten  (10-2016)
Doordat nog niet alle noodzakelijke procedures doorlopen zijn kunnen jammer genoeg de samenwerkingsovereenkomsten tussen de drie Protestantse Gemeenten op Texel niet tijdens de startzondag worden ondertekend. De overeenkomsten beschrijven de huidige samenwerkingen en geven de ruimte om wanneer de kerkenraden dit willen in de toekomst op meer terreinen samen te gaan werken. Wellicht geeft de startzondag inspiratie voor onderwerpen die hiervoor in aanmerking komen.
Dirk de Lugt, Paul Stam, Jasper Wessels, Bart Scholten, Jan Vonk, Burret Olde, Erik van der Spek

SaGe nieuws (09-2016)
Het ziet er naar uit dat tijdens de komende startzondag de samenwerkingsovereenkomsten tussen de drie Protestantse Gemeenten op Texel ondertekend kunnen worden. De kerkenraden bespreken binnenkort de laatste aanpassingen en de classis heeft ingestemd met de concepten. Met deze overeenkomsten worden in de eerste plaats alle bestaande samenwerkingen goed vastgelegd. Hiermee zijn de afspraken om samen te werken, bij onder andere preekvoorziening, jeugdwerk en kerkblad overzichtelijk vastgelegd. Alle betrokken weten zo wat de afspraken zijn, wat ook duidelijkheid geeft wanneer nieuwe mensen bij het kerkenwerk betrokken worden. Om dit goed te regelen is ook van belang voor de ANBI-status en de daarbij vereiste verantwoording van werkzaamheden en bijbehorende financiën. De kerkenraden hebben op één punt besloten de bestaande samenwerking uit te breiden. Bij het werven van voorgangers gaan de drie gemeenten rekening houden met de specialismen die voorgangers uit de andere gemeenten hebben en zullen zij zoeken naar een voorganger die een hier op aanvullend specialisme heeft. Afgesproken is dat de predikanten hun specialisme eiland breed zullen inzetten. Zo hoeft niet iedere gemeente op zoek naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten. Iedere gemeente zoekt een ‘schaap’ met drie basis poten, pastoraat, diaconaat en eredienst en een andere vierde poot. Hierdoor kunnen we samen (suggestie?) over meer kwaliteiten beschikken dan ieder voor zich. De overeenkomst geeft de ruimte om wanneer de kerkenraden dit willen in de toekomst op meer terreinen samen te gaan werken. Wellicht geeft de startzondag inspiratie voor onderwerpen die hiervoor in aanmerking komen.
Dirk de Lugt, Paul Stam, Jasper Wessels, Bart Scholten, Jan Vonk, Burret Olde, Erik van der Spek

SaGe nieuws (07-2016)
De SaGe groep is 4 juli wederom bijeen gekomen om onder leiding van gemeenteadviseur Burret Olde de resultaten van de gezamenlijke kerkenraadsbijeenkomst van 21 mei te vertalen naar de toekomst. De eerste stap is het officieel vaststellen van gemeenschappelijke regelingen.

Misschien vraagt u zich af: “Wat precies wordt daarmee bedoeld, met officiële gemeenschappelijke regelingen?” Wel, de drie Protestantse Gemeenten doen samen (of samen met andere kerkgenootschappen) al heel veel. Deze samenwerkingsvormen zijn van oudsher zo gegroeid, vanuit praktische redenen, of omdat een bepaalde gemeente al een bepaalde kwaliteit bezat, of omdat samenwerken krachtdadiger bleek te werken. Een voorbeeld van het laatste is het beroepingswerk, oftewel: Niet allemaal op zoek zijn naar (het mogelijk niet bestaande) figuurlijke schaap met vijf poten, maar iedere gemeente een predikant laten beroepen met een specialiteit die ingezet kan worden voor geheel Texel. Deze samenwerkingsvormen gaan we nu formaliseren.

Dit betekent niet dat we nu al door het vaststellen van de regelingen een vorm gaan vastleggen voor eventuele toekomstige intensievere samenwerking. Nee, deze drie gemeenschappelijke regelingen laten iedere gemeente de vrijheid om vanuit de eigen identiteit het kerkzijn te praktiseren en vorm te geven. We worden door het vaststellen van de gemeenschappelijke regelingen geen federatie. We blijven drie zelfstandige Protestantse Gemeenten, die samen verder hopen te komen dan alleen. Tijdens de startzondag hopen we deze voornemens om te zetten in daden, en dat door het feestelijk bekrachtigen van de regelingen tijdens deze ongetwijfeld feestelijke dienst.

Samenwerking Protestantse Gemeenten (02-2015)
De drie Protestantse gemeenten op Texel onderzoeken of het mogelijk is om de samenwerking te versterken. De kerkenraden hebben ieder twee leden benoemd in de werkgroep Samenwerkende gemeenten Texel (Sage) die met steun van de gemeenteadviseur Burret Olde voorstellen voor de kerkenraden uitwerken. De eerste stap is een concept samenwerkingsovereenkomst die nu voor commentaar aan alle colleges van diakenen, kerkrentmeesters en ouderlingen is toegestuurd. Zij kunnen verbeterpunten aan de werkgroep geven. Daarna wordt de samenwerkingsovereenkomst opgestuurd naar de drie kerkenraden. Nadat de drie kerkenraden in principe akkoord zijn lichten de kerkenraden de drie gemeenten in over deze overeenkomst. Reacties uit de gemeenten zijn welkom. Daarna besluiten de drie kerkenraden definitief over de samenwerkingsovereenkomst en kan deze bij de komende startzondag officieel getekend worden.

In het voorstel zijn in de eerste plaats de bestaande samenwerkingen opgenomen. Deze vormen van samenwerking bestaan al jaren, maar er waren nog geen duidelijke afspraken op papier gezet. Dit gaat o.a. om de preekvoorziening, jeugdwerk, een jaarlijkse gezamenlijke eredienst en het Eilandelijk Diaconaal Project. Nieuw zijn voorstellen voor afspraken om bij het beroepen van predikanten de specifieke kennis en vaardigheden, die worden gezocht, op elkaar af te stemmen en af te spreken dat gemeenten een beroep op elkaars predikanten kunnen gaan doen. Zo hoeft niet elke gemeente op zoek te gaan naar het schaap met de vijf poten, maar krijgen we samen een team van predikanten. Iedere predikant zet naast de basiskwaliteiten voor de ‘eigen’ gemeente ook één of meer bijzondere kwaliteiten bezitten voor het hele eiland in.

Samenwerking Protestantse gemeenten (07-2015)
De kerkenraden van de protestantse gemeenten: Waal, Koog, Den Hoorn, Waddengemeente Texel en Den Burg Texel hebben besloten om te onderzoeken of door meer samenwerking deze gemeentes hun werk in de toekomst beter kunnen voortzetten. Dit onderzoek wordt ondersteund door de landelijke kerk die voor de begeleiding gemeenteadviseur Burret Olde beschikbaar stelt. Alle drie de gemeenten zijn in de werkgroep door twee leden uit de kerkenraad en/of het college van kerkrentmeesters vertegenwoordigd. De werkgroep bestaat uit: Bart Scholten, Jasper Wessels, Paul Stam, Dirk de Lugt, Jan Vonk en Erik van der Spek.

Binnen de werkgroep is afgesproken dat samenwerking op alle onderdelen van het werk van de gemeenten besproken kan worden. Op dit moment is er al veel samenwerking, bijvoorbeeld: preekvoorziening, kerkblad (samen met Doopsgezinde Gemeente), jeugdwerk, eilandelijk diaconaal project. Afgesproken is om de bestaande samenwerkingen goed zichtbaar te maken en in een duidelijke samenwerkingsovereenkomst vast te leggen. Dan is ook de inhoudelijke en financiële verslaglegging goed zichtbaar te maken. Dit is ook van belang vanwege de nieuwe verplichtingen waar de kerken aan moeten voldoen om de ANBI status te behouden, waardoor giften aan de kerk door de belastingdienst als aftrekpost kunnen worden erkend.

Alle drie de gemeenten hebben te maken met afname van het aantal leden en daarmee ook van inkomsten. De gemeente Den Burg is nu vacant en de Waddengemeente komt vacant, hierdoor ontstaat de mogelijkheid om bij het zoeken naar voorgangers te kijken of het mogelijk is om mensen te vinden die sterke kanten hebben die elkaar aanvullen. Die sterke kanten zouden dan eiland breed kunnen worden ingezet. Dus niet het zoeken naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten, maar zoeken naar herders die elkaar aanvullen. Maar het is ook goed denkbaar dat voor een ‘vijfde poot’ gezamenlijk iemand wordt aangesteld, zoals nu voor het jeugdwerk gebeurt.

Alle mogelijkheden om als drie gemeenten met elkaar samen te werken staan open. Welke mogelijkheden we gaan benutten zal afhangen van het voordeel dat het oplevert. Wanneer we door samen te werken een beter resultaat krijgen i.p.v. ’ieder voor zich’ of wanneer we door samen te werken voordeliger kunnen werken is dat positief. Dat is dan gelijk reden om te blijven nadenken over verdere samenwerking. De werkgroep werkt samen met de drie kerkenraden. We houden u en de kerkenraden op de hoogte, zoals dit artikel. Over de voorstellen besluiten de kerkenraden nadat ze hierover hun gemeenteleden hebben geraadpleegd. Heeft u suggesties voor samenwerking? Geef uw idee dan door aan een lid van de werkgroep of uw kerkenraad.